Μαθήματα εκμάθησης Αραβικών

81080380 Μαθήματα εκμάθησης Αραβικών emfasis edu

Εκμάθηση της Αραβικής Γλώσσας

H αραβική γλώσσα είναι η  5η πιο συχνά ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο και τα τελευταία χρόνια έχει και στην Eλλάδα εκτιμηθεί ως μια από τις σημαντικότερες γλώσσες του πλανήτη.

Είναι η επίσημη γλώσσα περισσότερων από 20 κρατών και περισσότερα από 300 εκατομμύρια άτομα την ομιλούν. Οι περισσότεροι λαοί που μιλούν την αραβική γλώσσα συγκεντρώνονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, αλλά υπάρχουν μειονοτικές ομάδες σε όλο τον κόσμο που έχουν ως μητρική τους γλώσσα την αραβική.

Η αραβική γλώσσα επίσης συμπεριλαμβάνεται στις επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, του Αραβικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και την Αφρικανική Ένωση. Ανήκει στην ομάδα των σημιτικών γλωσσών που περιλαμβάνει επίσης εβραϊκά και Αμχαρικά, η κύρια γλώσσα της Αιθιοπίας.

Είναι η γλώσσα γραφής και ανάγνωσης, ως επίσης και η λειτουργική γλώσσα του Ισλάμ και του Κορανίου, του ιερού βιβλίου των Μουσουλμάνων. Αυτό την καθιστά την κυριότερη γλώσσα του Ισλαμικού κόσμου σε μια περίοδο μεγαλύτερη των χιλίων τετρακοσίων (1400+) ετών. Η Αραβική γλώσσα, γράφεται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Τα Αραβικά γράμματα είναι 28 γράμματα. Είναι γλώσσα των λεκτικών τύπων, δηλ. γλώσσα που βασίζεται στο σύστημα της ρίζας που αποτελεί την αρχή για τη δημιουργία δεκάδων άλλων λέξεων.

Γιατί να μάθω αραβικά?

Για εκπαιδευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους.  Αν και ο αραβικός και ισλαμικός κόσμος πέρασαν μια κρίση, ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, το ενδιαφέρον για την αραβική γλώσσα αναπτύχθηκε σημαντικά για δύο λόγους :

α) Καλλιεργήθηκαν οι επιστήμες που έχουν σχέση με το Ισλάμ και τη Μέση Ανατολή, ειδικά όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα και την «Αραβική άνοιξη». Οι επιστήμονες και οι φοιτητές αναγκάστηκαν να μάθουν τα αραβικά για να μπορούν να μελετούν τις ίδιες τις ισλαμικές και αραβικές πηγές.

Σήμερα, χιλιάδες Έλληνες κατευθύνονται προς τον αραβικό κόσμο για δουλειά, ειδικά μηχανικοί, γιατροί, νοσοκόμοι, έμποροι, πιλότοι, αεροσυνοδοί, ναυτικοί και άλλοι επαγγελματίες. Για να επικοινωνούν με τον κόσμο στις δουλειές τους, η εκμάθηση της αραβικής γλώσσας είναι σημαντική.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι η Αραβική είναι μια εκ των παλαιότερων εν χρήσει γλωσσών, όπως επίσης και το γεγονός ότι αποτελεί την «καταγωγή» πολλών άλλων γλωσσών.  Η Αραβική γλώσσα κατά γενική αποδοχή, θεωρείται ως η γλώσσα κλειδί των σύγχρονων γλωσσών.
Για χιλιάδες χρόνια ελάχιστες μόνο αλλαγές συντελέστηκαν στην Αραβική και ήταν κατάλληλη για κάθε εποχή δια μέσου των αμέτρητων πολιτισμών οι οποίοι την χρησιμοποίησαν ως μητρική γλώσσα. Στην πραγματικότητα η Αραβική έχει επηρεάσει τις περισσότερες γλώσσες των ημερών μας, ακόμη και την Ελληνική. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι η ανάπτυξη και η υιοθέτηση των Αραβικών αριθμών (0,1,2,3…) στην ανθρωπότητα για να μην αναφερθούμε στις αμέτρητες Αραβικής προέλευσης λέξεις που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως (Αλγόριθμος, Άλγεβρα, Αλκοόλ, Καφές, Ζάχαρη κτλ). Η Αραβική υπήρξε η διεθνής γλώσσα των επιστημών, των μαθηματικών, του πολιτισμού και της φιλοσοφίας του μεσαίωνα. Η συνεισφορά της στον Δυτικό πολιτισμό ως υποδομή για περαιτέρω ανάπτυξη των επιστημών και της ιατρικής είναι τεράστια.

Σε ποιες χώρες ομιλείται η αραβική?

Οι χώρες στις οποίες ομιλείται σήμερα η αραβική –ως επίσημη γλώσσα–είναι οι ακόλουθες: Παλαιστίνη, Συρία, Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη, Ομάν, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Σουδάν, Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Μαυριτανία και Σομαλία. Εκτός από αυτές τις χώρες, σημαντικά κέντρα για την αραβική γλώσσα έχουν ισλαμικές (Τουρκία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μαλαισία, Ιράν και άλλες) και μη ισλαμικές χώρες (ο Καναδάς, η Αυστραλία, χώρες της Ευρώπης, οι Η.Π.Α., η Ιαπωνία και η Ρωσία), όπου διδάσκεται η αραβική γλώσσα και ο αραβικός πολιτισμός.

102476282 Μαθήματα εκμάθησης Αραβικών emfasis edu

Στόχος του Προγράμματος Εκμάθησης της Αραβικής Γλώσσας είναι να αποκαλυφθεί ο άγνωστος και συναρπαστικός κόσμος της αραβικής Γλώσσας. Με την ολοκλήρωση του 2ου έτους θα μπορείτε να διαβάζετε, να γράφετε και να ομιλείτε αραβική γλώσσα σε επίπεδο αντίστοιχο με το Lower των προγραμμάτων εκμάθησης αγγλικής γλώσσας.

Η αραβική γλώσσα έχει πολλές διαλέκτους αλλά η κλασσική γλώσσα ήταν και είναι αυτή που χρησιμοποιείται σε όλο τον Αραβικό κόσμο. Θα διδαχθείτε την κλασσική γλώσσα, αυτή που χρησιμοποιείται στη συγγραφή βιβλίων και εφημερίδων, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και στις συζητήσεις μεταξύ των πιο μορφωμένων Αράβων από διαφορετικές χώρες (όπως για παράδειγμα σε διεθνή συνέδρια). Είναι η επίσημη γλώσσα σε 20 χώρες.

Χρόνος εκμάθησης Αραβικών

Η εκμάθηση της αραβικής γλώσσας απαιτεί χρόνο από την πλευρά των σπουδαστών. Για να συνεννοηθεί κανείς με έναν Άραβα σε καθημερινό επίπεδο χρειάζεται περίπου ένα χρόνο μαθημάτων. Αν ο σπουδαστής είναι πιο αφοσιωμένος ίσως να χρειαστεί και λιγότερο χρονικό διάστημα. Εξαρτάται από την ικανότητά του στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και από το ενδιαφέρον και την επιμέλεια που επιδεικνύει.

Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας Αραβικών

Επειδή η αραβική γλώσσα επίσημα χρησιμοποιείται σε 22 αραβικές χώρες και κάθε χώρα έχει τους δικούς της νόμους σχετικά μ’ αυτό το θέμα γι’ αυτό το θέμα της πιστοποίησης γίνεται σε επικοινωνία με την πρεσβεία κάθε αραβικής χώρας στην Ελλάδα, αν η πιστοποίηση θα γίνει στην αραβική χώρα ή στις αραβικές χώρες.

Εξετάσεις Αραβικών

Στην Ελλάδα γίνονται εξετάσεις σε συνεργασία με το αιγυπτιακό μορφωτικό κέντρο Αθηνών και Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο.

Χρήσιμες Αραβικές λέξεις:

Αραβικά

Ελληνικά

Μάρ- χαμπα (Mar-haba) Γεια
Άχλαν – ουα- σάχλαν (Ahlan-Wa-Sahlan) Καλωσόρισες
Σούκραν (Shukran) Ευχαριστώ
Αάσιφ (Aasef) Συγνώμη
Άφουαν (‘Afwan) Παρακαλώ ( απάντηση του ευχαριστώ)
Νά΄αμ (Na’am) Ναι
Λά (La) Όχι
Μαμπρούκ (Mabrook) Συγχαρητήρια
Ας- σαλάμ- Αλέϊκουμ (As-salaam-alaykum) Ειρήνη σε εσένα (Ισλαμικός χαιρετισμός)
Κάϊφα – Χάλουκ (Α) & Κάϊφα – Χάλικ (Θ) (Kaifa-haluk? / Kaifa-halik?) Τι κάνεις (πως είσαι) ?
Καμ- εσ- σά’αχ; (Kam-es-sa’ah?) Τι ώρα είναι;
Αλ – χάμντου-λιλάχ (Al-hamdu-lellah) Δόξα τω Θεώ (συχνά χρησιμοποιείται ως απάντηση στην ερώτηση «Κάϊφα- Χάλουκ»)?
Μά’ας – Σαλάμα (Ma’as-salama) Αντίο